floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Brassica elongata
 
Karşıyaka / Ankara - Kasım 2018 © Serdar Ölez
Brassica elongataBrassica elongataBrassica elongataBrassica elongataBrassica elongata
Gözlem bildir
Uzun Şalgam
Brassicaceae / Brassica / Brassica elongata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Uzunşalgam (Brassica elongata) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 450-1700 m yükseklikler arasında; kuru taşlık yamaçlar, bozkırlar ve işlenmiş tarlalarda doğal gelişim gösterebilirler.

Bilimsel olarak Brassica elongata Ehrh. şeklinde tanımlanır.

Brassica etimolojisi

Brassica 1727´de Herman Boerhaave tarafından önerilmesinden bu yana kökeni tartışmalıdır; 1919 da Hegi tarafından lahananın Kelt ismi olan Bresic veya Bresych türediği ifade edilmiştir.

elongata etimolojisi

Elongata Latincede elongatus kökeninden türemiş; uzun, boylu anlamında; lineer yaprak veya meyveyi tanımlamaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Ehrh. kısaltması bilim insanı Jakob Friedrich Ehrhart (1742-1795) için kullanılmıştır.

Morfoloji


1 m kadar boylanabilen, iki yıllık veya çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde soluk yeşil, tabanda sıklıkla odunsu ve menekşe rengi, genellikle tüysüzdür. Yapraklar alt kısımlarda saplı, dikdörtgenimsi-yumurtamsı, sıklıkla parlak yeşil, tam kenarlı veya kaba dişli, her iki yüz siğilli kıvrımlı sert kıllı, üstte dikdörtgenimsi veya mızraksı, kısaca saplıdır. Çiçeklenme Nisan-Haziran ayları arasında; taç yapraklar sarı, 6-10 x 3-4 mm; ovaryum ~15 yumurtalıdır. Meyve baklamsı, şeritsi, 1.5-4.5 x 1-2.5 mm, küçük çıkıntılı; sap 6-14 mm, genişleyen, tüysüz; yalancı sap 1-4 mm; gaga (dar uç kısım) tohumsuz, 1-2.5 mm; tohumlar yapışkandır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Brassica elongataKarşıyaka / Ankara
Kasım 2018 ©Serdar Ölez
Brassica elongataGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Brassica elongataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Brassica türleri: B.beytepeensis, B.cretica, B.deflexa, B.elongata, B.juncea, B.nigra, B.tournefortii
Gözlem bildirilen diğer Brassica türleri: B.napus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)