floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cardamine hirsuta
 
Dörtdivan / Bolu - Haziran 2016 © Mustafa Gökmen
Cardamine hirsutaCardamine hirsutaCardamine hirsutaCardamine hirsuta
Gözlem bildir
Kıllı Kodim
Brassicaceae / Cardamine / Cardamine hirsuta
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kıllıkodim (Cardamine hirsuta) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2000 m yükseklikler arasında; tahrip edilmiş yerler, yol kenarları, tarlalar, döküntü alanlarda gelişim gösterebilirler; evrensel olarak ekinlere yabansı/zararlı ot kabul edilir.

Bilimsel olarak Cardamine hirsuta L. şeklinde tanımlanır.

Cardamine etimolojisi

Cardamine cins adı Yunanca kardamon kelimesinden türetilmiştir; kardamon aslında kakuledir ve zencefil ailesindeki alakasız bir başka bitkiden elde edilir.

hirsuta etimolojisi

Hirsuta Latincede `kıllı, tüylü` anlamına gelen hirsitus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


25 cm kadar boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik ve sıklıkla yapraksız, alt kısmı sert tüylüdür. Yapraklar en altta, belirgin rozet (çevrel) dizilimli, tek tüysü birleşik; sap kıllı; yaprakçıklar 1-5 çift ve terminal 1 adet, 0.6-3 cm genişlikte, böbreksi, kenarlar tam, dalgalı, dişli veya 3-5 loblu; terminal yaprakçık diğerlerinden daha büyük; varsa gövde yaprakları dip yapraklarından daha küçüktür. Çiçeklenme genellikle Şubat-Temmuz aylarında; çanak yapraklar 1.5-2.5 mm; taç yapraklar 4 adet, 2.5-4.5 x 0.5-1.1 mm, ıspatulamsı, beyaz; ercik 4, nadiren 6 adettir. Meyve baklamsı, silindirik, 15-25 x 1-1.4 boyutlarda ve yukarı doğru kıvrımlı; tohumlar 14-40 adet, 0.9-1.3 mm, dikdörtgenimsidir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cardamine hirsutaDörtdivan / Bolu
Haziran 2016 ©Mustafa Gökmen
Cardamine hirsutaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Cardamine hirsutaUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Cardamine hirsutaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Cardamine hirsutaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cardamine türleri: C.abchasica, C.bulbifera, C.flexuosa, C.graeca, C.hirsuta, C.iberica, C.impatiens, C.lazica, C.penzesii, C.pratensis, C.purpurascens, C.quinquefolia, C.raphanifolia, C.tenella, C.tenera, C.uliginosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)