floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Oxalis pes-caprae
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Ocak 2015 © Serdar Ölez
Oxalis pes-capraeOxalis pes-capraeOxalis pes-capraeOxalis pes-capraeOxalis pes-capraeOxalis pes-capraephotos
Gözlem bildir
Koca ekşiyonca
Oxalidaceae / Oxalis / Oxalis pes-caprae
mapmapmap
Kocaekşiyonca (Oxalis pes-caprae) Ekşiyoncagiller (Oxalidaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 820m yüksekliklere kadar; tahrip edilmiş yerler, yol kenarları, meralar ve kumluklarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Oxalis pes-caprae L. şeklinde tanımlanır.

Oxalis etimolojisi

Oxalis Latincede `ekşi` anlamına gelen oxus kelimesinden türetilmiştir; cins adı 17.yy başlarında, yapraklarındaki keskin tada atfen verilmiştir.

pes-caprae etimolojisi

Pes-caprae latincede 'ayak' anlamına gelen pes kelimesi ve 'keçi' anlamına gelen caprae kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir; yaprakların ana hatlarının bir keçinin ayak izlerine benzemesinden esinlenilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Çok yıllık otsu bir türdür. Gövde kısa, genellikle toprak altında, köksaplı; soğanlar birçok, uç kısım köklü, 2.5 cm`den daha kısa, beyaz veya kahverengidir. Yapraklar 40 veya daha az sayıda, bazal, gevşek rozet (çevrel) dizilimli; yaprak sapı 12 cm kadar; yaprakçıklar en çok 3.5 cm, sıklıkla eflatun lekeli, tüylüdür. Çiçeklenme Ocak-Mayıs ayları arasında; çiçek durumu şemsiyemsi, en çok 20 çiçekli; çiçek kümesi sapı en çok 30 cm; çanak yapraklar en az 7 mm, mızraksı-dikdörtgenimsi, uç kısım sıklıkla 2 portakal rengi küçük yumrlu; taç yapraklar en az 2.5 cm , sarı; sapçıklar en az 7 mm, tüylüdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Oxalis pes-capraeİskele / Karaburun / İzmir
Aralık 2023 ©Serdar Ölez
Oxalis pes-capraeTürkmen / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Oxalis pes-capraeSamandağ / Hatay
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Oxalis pes-capraeİskele / Karaburun / İzmir
Aralık 2021 ©Serdar Ölez
Oxalis pes-capraeHızırşah / Datça / Muğla
Ocak 2015 ©Serdar Ölez
Oxalis pes-capraeSığacık / Seferihisar / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan O. pes-caprae taksonları: Oxalis pes-caprae f. pleniflora
Türkiye´de doğal yayılan Oxalis türleri: O.acetosella, O.articulata, O.corniculata, O.pes-caprae
Gözlem bildirilen diğer Oxalis türleri: O.triangularis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)