floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Plumbago europaea
 
Karaburun / İzmir - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Plumbago europaeaPlumbago europaea
Gözlem bildir
Mavi Çiçekli Yasemin
Plumbaginaceae / Plumbago / Plumbago europaea
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Karakına (Plumbago europaea) Kardikenigiller (Plumbaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Asıl vatanı Güney Afrikadır. Akdeniz ikliminin görüldüğü kıyı bölgelerinde yetiştirilebilir. Toprak bakımından seçici değildir; güneşli yerleri sever; kuraklığa dayanıklıdır ancak yazın bol su ister; soğuktan etkilense de kökünden tekrar filiz verir. 10-1900 m yükseklikler arasında; kuru çakıllı yamaçlar, kireçtaşı yamaçlar, volkanik yamaçlar, nadas tarlaları ve döküntü alanlarda gelişim gösterirler.


Türkçe literatürde genellikle Karakına olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kurşunkök veya mavi plumbago olarak bilinir. Bilimsel olarak Plumbago europaea L. şeklinde tanımlanır.

europaea etimolojisi

Europaea 'Avrupalı, Avrupadan' anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


100 cm boylanabilen, çok yıllık, nadiren herdem yeşil, sarılıcı yayılıcı bir türdür. Gövdeler esnek, dik ve dallanmıştır. Yapraklar dumanlı (ince bir toz tabakasıyla kaplı gibi), kenar salgı bezeli dişli veya pürüzsüz; alt ve orta yapraklar genişçe eliptik, ters yumurtamsı veya genişçe mızraksı, 40-70 x 20-40 mm boyutlarda, saplı; üst yapraklar mızraksı-şeritsi, 15-35 x 3-10 mm boyutlarda ve sapsızdır. Çiçeklenme Temmuz-Eylül aylaraı arasında; çiçekler kokusuz, sapsız; çanak borumsu, 6-10 mm, 5 adet üçgen dişli; taç menekşe rengi veya gül rengi, tüp çanaktan 2-3 kat uzun; taç yaprakların uç kısmı yuvarlağımsı; boyuncuk tüylüdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Plumbago europaeaİskele / Karaburun / İzmir
Ekim 2022 ©Serdar Ölez
Plumbago europaeaKaraburun / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Plumbago europaeaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Plumbago europaeaGünpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Plumbago europaeaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Plumbago europaeaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Plumbago türleri: P.europaea




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)