floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Calicotome villosa
 
Datça Yarımadası / Muğla - Mart 2016 © Serdar Ölez
Calicotome villosaCalicotome villosaCalicotome villosaCalicotome villosaCalicotome villosaCalicotome villosaphotos
Gözlem bildir
Keçiboğan
Fabaceae / Calicotome / Calicotome villosa
mapmapmapmapmapmapmapmap
Keçiboğan (Calicotome villosa) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 900 m yükseklikler arasında; makilikler ve kuru taşlık topraklık alanlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Calicotome villosa (Poir.) Link şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Poir. kısaltması bilim insanı Jean Louis Marie Poiret (1755-1834) için kullanılmıştır; Poiret (1755-1834) Fransız bir botanikçidir. Link kısaltması bilim insanı Johann Heinrich Friedrich Link (1767-1851) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3 m boylanabilen, herdem yeşil, dik gelişimli bir çalı türüdür. Dallar almaşık dizili, güçlü yanal dikenli; genç sürgünler yoğun ülgerlilidir. Yapraklar 3 yaprakçıklı birleşik; yaprakçıklar 5-15 mm, ters yumurtamsı, alt yüzeey yoğun kısa ülgerli, üst yüzey tüysüzdür. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında; çiçek durumu çoğunlukla şemsiyemsi, 3-5, nadiren 12`ye kadar çiçekli; brakte yapraksı; çiçek sapı 4-8 mm; brakteol tam kenarlı, 3 parçalı; çanak yoğun ülgerli; bayrakçık 12-18 mm, kanatlar ve kayıkçık kadar uzun ve tüysüzdür. Meyve baklamsı 30-50 x 8-10 m, yoğun ülgerli, dikişizi biraz kalınlaşmıştır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Calicotome villosaKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Calicotome villosaKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Calicotome villosaSamandağ / Hatay
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Calicotome villosaDatça Yarımadası / Muğla
Mart 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Calicotome türleri: C.villosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)