floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hedera helix
 
Çayyolu / Ankara - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Hedera helixHedera helixHedera helixHedera helixHedera helix
Gözlem bildir
Kaya Sarmaşığı
Araliaceae / Hedera / Hedera helix
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Duvarsarmaşığı (Hedera helix) Sarmaşıkgiller (Araliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Hedera helix L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Hedera helixBolu / Bolu
Ocak 2022 ©Serdar Ölez
Hedera helixÇankaya / Çankaya / Ankara
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Hedera helixÇayyolu / Ankara
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Hedera helixAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Hedera helixArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Hedera helixKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan H. helix taksonları: Hedera helix f. helix
Türkiye´de doğal yayılan Hedera türleri: H.caucasigena, H.colchica, H.helix




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)