floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Inula viscosa
 
Karaburun / İzmir - Ekim 2019 © Serdar Ölez
Inula viscosaInula viscosaInula viscosaInula viscosaInula viscosaInula viscosaphotos
Gözlem bildir
Sümenit
Asteraceae / Inula / Inula viscosa
mapmapmapmapmapmapmap
Sümenit (Inula viscosa) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 800 m yükseklikler arasında; yamaçlar, döküntü topraklar, batak ve sulak alanlarda yetişirler.

Türkçe literatürde genellikle Sümenit olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yapışkan andız veya sünemit olarak bilinir. Bilimsel olarak Inula viscosa (L.) Aiton şeklinde tanımlanır.

viscosa etimolojisi

Viscosa {Latince}: zamklı, yapışkan. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Aiton kısaltması bilim insanı William Aiton (1731-1793) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Genellikle 1 m, nadiren 2 m´ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler alt tarafı odunsu ve üstü körpe/otsu, yapışkan, kokulu, ± kısaca saplı salgı tüylü ve seyrek yayılı cılız tüylüdür. Yapraklar mızraksı veya ters mızraksı, 2-9 x 0.3-1.5 cm, keskin uçlu, taban daralmış ve kulaklı; tam kenarlı, küçük dişli veya testere dişli kenarlıdır. Çiçeklenme Haziran-Kasım ayları arasında; kapitulum çok sayıda, birleşik salkım veya gevşek salkım çiçek kurullarında; involukrum 0.75-1 cm genişlikte; filariler katmerli, 4-5 sıralı, biraz zarsı, soluk yeşil ana damarlı, dışta kalanlar mızraksı, 1.5-2 x 0.5 mm, içte kalanlar şeritsi-mızraksı, 6-7 mm; dilsi çiçekçikler ~ 10, 5-6 x 1.5 mm; tüpsü çiçekçikler 5.5-6.5 mm uzunluktadır. Meyveler sert kabuklu, uç kısımlar büzük, seyrek havlı ve salgılı tüylü; papuslar kahverengimsi, tüyler ~20, az pürüzlü, 5.5-6.5 mm ve tabanda fincan şeklinde birleşiktir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Inula viscosaAkyarlar / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Inula viscosaMerkez / Karaburun / İzmir
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Inula viscosaKaraburun / İzmir
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Inula türleri: I.acaulis, I.anatolica, I.aschersoniana, I.aucherana, I.britannica, I.conyzae, I.crithmoides, I.discoidea, I.ensifolia, I.fragilis, I.germanica, I.graveolens, I.helenium, I.heterolepis, I.inuloides, I.macrocephala, I.mariae, I.montbretiana, I.oculus-christi, I.orientalis, I.peacockiana, I.salicina, I.sarana, I.sechmenii, I.spiraeifolia, I.thapsoides, I.tuzgoluensis, I.viscidula, I.viscosa




Kaynaklar
  1. Davis, 1975, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:5 Page:73
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)