floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Malus domestica
 
Mühiye / Çankaya / Ankara - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Malus domestica
Gözlem bildir
Elma ağacı
Rosaceae / Malus / Malus domestica
map
Elma ağacı (Malus domestica) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Elma nispeten soğuk iklim ağacıdır. Ancak 40 derecenin üzerinde gelişmez. Killi topraklarda yavaş gelişir. Taban suyundan hoşlanmaz. Elmaların su ihtiyacı diğer meyvelere nazaran fazladır ancak kökler su içinde kalmamalıdır. Nemi severler. Dikim yapılacak bölge kuraksa taç çapı kadar, nemli ise taç çapından bir metre fazla çap yapacak mesafelerde dikilmelidir.


Bilimsel olarak Malus domestica (Suckow) Borkh. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Suckow kısaltması bilim insanı Georg Adolph Suckow (1751-1813) için kullanılmıştır. Borkh. kısaltması bilim insanı Moritz (Moriz) Balthasar Borkhausen (1760-1806) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5-12 m`ye kadar boylanan, yaprak döken, tacı geniş küçük bir ağaçtır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, basit oval biçiminde, ucu sivri ve kenarları dişli, alt yüzü hafif tüylüdür. 5-12 cm uzunluğunda 3-6 cm genişliğindeki yaprakların sapı 2-5 cm kadardır. Çiçekler yapraklarla birlikte açar. Beyaz olan çiçekler genellikle ilk açtığında açık pembedir. 2,5-3,5 cm çapında 5 taç yapraklıdır. Meyve sonbaharda olgunlaşır, ekseriya 5-8 cm çapındadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Malus domesticaMühiye / Çankaya / Ankara
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Malus türleri: M.pumila, M.sylvestris
Gözlem bildirilen diğer Malus türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)