floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Duranta erecta
 
Karaincir / Datça / Muğla - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Duranta erectaDuranta erectaDuranta erectaDuranta erectaDuranta erectaDuranta erectaphotos
Gözlem bildir
Ağaç Menekşesi
Verbenaceae / Duranta / Duranta erecta
map
Ağaç Menekşesi (Duranta erecta) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Anavatanı Çin´de 200-400 m yükseklikler arasında, sıklıkla zengin çiftlik topraklarında doğal gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Duranta erecta L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


3 m boylanabilen, zarif çiçekli, sıklıkla tırmanıcı, çalı formlu, odunsu bir türdür. Dallar iğne dikenli, gençlikte havlı tüylüdür. Yapraklar yumurtamsı-mızraksı, 2-6.5 x 1.5-3.5 cm, kağıtsı, taban kamamsı, tam kenarlı ancak sıklıkla uca doğru tırtırlı ve 6 çift damarlı; yaprak sapı yaklaşık 1 cm ve havlıdır. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında; çanak her iki yüzde havlı; tüp şeklindeki taç yapı yaklaşık 7 mm; ercikler tüpe gömülü ; ovaryum tüysüzdür. Meyve tek çekirdekli, etli , yaklaşık 5 mm çapta, çanaktan kısa, parlak ve tüysüzdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Duranta erectaGümüşlük / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Duranta erectaBodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Duranta erectaÇiftlikköy/Yenişehir/Mersin
Eylül 2020 ©Yılmaz Kilim
Duranta erectaİskele / Karaburun / İzmir
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Duranta erectaDalyan / Çeşme / İzmir
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Duranta erectaKaraburun / İzmir
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Duranta erectaKaraincir / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Duranta türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)