floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Solanum rantonetti
 
Karaincir / Datça / Muğla - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Solanum rantonettiSolanum rantonettiSolanum rantonettiSolanum rantonettiSolanum rantonettiSolanum rantonettiphotos
Gözlem bildir
Çılgın Kız
Solanaceae / Solanum / Solanum rantonetti
map
Çılgın Kız (Solanum rantonetti) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir. Türkiye`de doğal gelişimi yoktur; Akdeniz ve Ege kıyılarında dışarıda, diğer bölgelerde ise iç mekanlarda yetiştirilebilirler; çelikle ve tohumdan üretilir.

Solanum rantonetti Türkçede Çılgın Kız olarak adlandırılır.

Solanum etimolojisi

Solanum ilk olarak S. nigrum için Büyük Plinius (Pliny the Elder) tarafından kullanılmış; Sol Latincede güneş anlamına gelir [Güneşin bitkisi]; Solamen Latincede teselli anlamına gelir, bazı türlerinin narkotik özelliklerine atıfta bulunur.

rantonetti etimolojisi

Rantonetti adı 19. yüzyıl Fransız bitki bilimci Victor Rantonnet`e ithafen verilmiştir.

Morfoloji


3 m kadar boylanabilen, çok yıllık, sarılıcı, çalı veya ağaççık formunda bir türdür. Gövde kavisli; kabuk seyrek çizgilidir. Yapraklar eliptik, 10 x 5 cm; alt yüzey hafif tüylü; tam kenarlı; taban kamamsı, sapa doğru uzayan; keskin uçlu veya ucu aniden sivrilen; yaprak sapı 0.5-1.5 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Nisan-Kasım ayları arasında; çiçek durumu şemsiyemsi, yaprak ile dal arası, 2-5 çiçekli; çiçek sapı 15-25 mm; çanak 4–5 mm, loblar 2 mm, şeritsi; taç yaprak çepeçevre, 20–30 mm çapta, parlak mavi renkte, üst 3 lob tabanda sarı lekeli; ercik başı düzensiz, üst çift hafifçe daha küçük, ~ 3 mm uzun, dikdörtgenimsi formdadır. Meyve üzümsü, 27–30 mm küremsi-elipsoid, tabanı kalpsi, sarı renkte; tohum ~ 2.5 mm uzun, koyu kahverengidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Solanum rantonettiKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Solanum rantonettiMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Solanum rantonettiKaraburun / İzmir
Temmuz 2019 ©Serdar Ölez
Solanum rantonettiKaraincir / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Solanum türleri: S.aethiopicum, S.alatum, S.americanum, S.angustifolium, S.decipiens, S.dulcamara, S.elaeagnifolium, S.luteum, S.melongena, S.pseudocapsicum, S.sisymbriifolium, S.tuberosum, S.woronowii
Gözlem bildirilen diğer Solanum türleri: S.lycopersicum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)