floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acacia farnesiana
 
Çeşme / izmir - Haziran 2011 © Ahmet Demirtaş
Acacia farnesianaAcacia farnesianaAcacia farnesianaAcacia farnesiana
Gözlem bildir
Amber Ağacı
Fabaceae / Acacia / Acacia farnesiana
mapmapmapmap
Tatlıakasya (Acacia farnesiana) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Anavatanı Batı Hindistan`dır; Avrupa`nın Akdeniz sahilleri ve Türkiye`de neredeyse doğal yayılışlı hale gelmiştir; drenajı iyi kumlu, kumlu balçık, hafif, her çeşit topraklar.

Bilimsel olarak Acacia farnesiana (L.) Willd. şeklinde tanımlanır.

Acacia etimolojisi

Acacia Eski Yunanca'da (1540) `dikenli Mısır ağacı` olarak tanımlanan akakia kelimesinden türetilmiştir.

farnesiana etimolojisi

Farnesiana tür adı 16-17.yüzyıllarda Avrupa'nın nadir özel botanik bahçelerinden biri olan 'Farnese Gardens'i bir dönem yöneten Odoardo Farnese (1573-1626)'ye ithafen adlandırılmıştır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5 m boylanabilen, kışın yaprak döken, yuvarlak taçlı, çalı yada ağaççık formlu egzotik bir türdür. Gövde morumsu açık kahverengi, belirgin kovucuklu, gençken çatlaksız, sürgünleri dikenli; dallar sık, zigzag şeklinde, uzun ve ince dikenlidir. Yapraklar ardışık dizili, iki katlı bileşik, 4-10 ikincil bileşik yapraklı, ikincil bileşik yapraklar da 15-20 çift yaprakçıklı; yaprakçıklar 4-5 mm şeritsi, tam kenarlı ve mavimsi yeşil renktedir. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçekler erdişi, küresel kurullarda, 1-2 cm çapta, yaprak koltuklarında, küresel, 1-2 cm çapında, sarı renkte; çiçek kurulu sapı 2-4 cm uzunluktadır. Meyve legümen, sırtta belirgin beyaz tek çizgili, 3-5 cm boyunda, mor renkli, 2-5 tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Acacia farnesianaÇeşme / izmir
Haziran 2011 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Acacia türleri: A.dealbata, A.farnesiana, A.karroo, A.longifolia, A.mearnsii, A.retinodes, A.saligna




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)