floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Laurus nobilis
 
Altınköy / Urla / İzmir - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Laurus nobilisLaurus nobilisLaurus nobilisLaurus nobilisLaurus nobilisLaurus nobilisphotos
Gözlem bildir
Defne
Lauraceae / Laurus / Laurus nobilis
mapmapmapmapmapmapmapmap
Defne (Laurus nobilis) Defnegiller (Lauraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Defne olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde akdeniz defnesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Laurus nobilis L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Genelde 2-6 m, nadiren 10 metreye kadar boyda bir çalı veya ağaççıktır. Gövdesinin alt kısmı gri, üst kısmı yeşildir. Yaprakları 6–12 cm uzunlukta ve 2–4 cm genişliktedir. Yapraklar kokuludur, şekilleri mızrak ucu gibi, kenarları dalgalı, üst yüzleri koyu yeşil, alt yüzleri açık yeşıldir. Çiçekleri 1 cm çapında olup açık sarı veya yeşildir, sapın aynı noktasından 4-5 tanesi birden çıkarak birer öbek oluşturular. Bu çiçek öbekleri yaprağın yanında çift olarak açarlar. Ağaçlar erkek ve dişi olarak ayrılırlar. Meyvesi yaklaşık 1 cm çapında, içinde tek bir tohum barındıran siyah bir yemiştir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Laurus nobilisAbana / Kastamonu
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisGelincik /  Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Laurus nobilis600 Evler / Bandırma
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisSinop
Aralık 2020 ©Mustafa Gökmen
Laurus nobilisOlympos Antik Kenti / Antalya
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisAltınköy / Urla / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisAydıncık / Mersin
Eylül 2018 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisUrla / İzmir
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Laurus nobilisKurucaşile / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Laurus nobilisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Laurus türleri: L.nobilis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)