floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cyanus triumfettii
 
Dereboyu / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiCyanus triumfettiiphotos
Gözlem bildir
Delikapele
Asteraceae / Cyanus / Cyanus triumfettii
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Delikapele (Cyanus triumfettii) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Cyanus triumfettii (All.) Dostál ex Á.Löve & D.Löve şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. All. kısaltması bilim insanı Carlo Allioni (1728-1804) için kullanılmıştır. Dostál kısaltması bilim insanı Josef Dostál (1903-1999) için kullanılmıştır. Á.Löve kısaltması bilim insanı Áskell Löve (1916-1994) için kullanılmıştır. D.Löve kısaltması bilim insanı Doris Benta Maria Löve (1918-2000) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cyanus triumfettiiYenidoğan / Polatlı / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiBardakçı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiDereboyu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cyanus triumfettiiKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Cyanus triumfettiiKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Cyanus triumfettiiPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Cyanus triumfettii eşisimleri/sinonimleri: Centaurea triumfettii
Türkiye´de doğal yayılan C. triumfettii taksonları: Cyanus triumfettii subsp. axillaris, Cyanus triumfettii subsp. triumfettii
Türkiye´de doğal yayılan Cyanus türleri: C.bourgaei, C.cheiranthifolius, C.depressus, C.eflanensis, C.germanicopolitanus, C.lanigerus, C.matthiolifolius, C.nigrifimbrius, C.pichleri, C.pinardii, C.raimondoi, C.reuterianus, C.segetum, C.tchihatcheffii, C.thirkei, C.triumfettii, C.woronowii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)