floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Juniperus phoenicea
 
Uzunkuyu / Urla / İzmir - Şubat 2021 © Mustafa Gökmen
Juniperus phoeniceaJuniperus phoeniceaJuniperus phoeniceaJuniperus phoeniceaJuniperus phoeniceaJuniperus phoeniceaphotos
Gözlem bildir
Finike Ardıcı
Cupressaceae / Juniperus / Juniperus phoenicea
mapmapmap
Finikeardıcı (Juniperus phoenicea) Servigiller (Cupressaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-400 m yükseklikler arasında; kıyıya yakın bölgelerde yayılış gösterir.


Bilimsel olarak Juniperus phoenicea L. şeklinde tanımlanır.

Juniperus etimolojisi

Juniperus Latincede aynı yazımla ardıç ağaçları için kullanılan sözcüktür; etimolojik kökeni belirsizdir, Kelt dilinde çalı anlamına gelen gen kelimesi ile acı/kekre anlamına gelen prus kelimelerinin birleşiminden türetilmiş olabilir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


6 m boylanabilen, herdem yeşil, kozalaklı, çalımsı, bodur bir ağaçtır. Gövde koyu gri-kahverengi ve dikine çatlaklıdır. Olgun ağaçlarda yapraklar açık yeşil ve pulsudur. Ancak genç ağaçlarda ve yaşlı ağaçların alt dallarında sürgünler iğne yaprak şeklindedir. Çiçeklenme Mart ayında gerçekleşir. Erkek çiçekler sürgün uçlarında yer alır, 2-3 mm boyunda, koyu sarı veya kahverengidir. Dişi çiçekler 1-1,5 mm çapında, açık yeşil renklidir. Kozalaklar iki yılda olgunlaşırlar. Önce turuncu-yeşil, olgunlaşınca morumsu kahverengi olurlar. Üç çift puldan oluşurlar.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Juniperus phoeniceaKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Juniperus phoeniceaKaraburun / İzmir
Ağustos 2016 ©Serdar Ölez
Juniperus phoeniceaUzunkuyu / Urla / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Juniperus phoeniceaReisdere / Çeşme / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Juniperus phoeniceaFoça / İzmir
Ağustos 2015 ©Ahmet Demirtaş
Juniperus phoeniceaBalıklıova / Urla / İzmir
Haziran 2011 ©Ahmet Demirtaş
Juniperus phoeniceaKaraburun / İzmir
2018 ©Ünal Akkemik ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Juniperus türleri: J.communis, J.drupacea, J.excelsa, J.foetidissima, J.macrocarpa, J.oxycedrus, J.phoenicea, J.sabina
Gözlem bildirilen diğer Juniperus türleri: J.chinensis, J.squamata, J.virginiana




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)