floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pyracantha coccinea
 
Dikmen Vadisi / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Pyracantha coccineaPyracantha coccineaPyracantha coccineaPyracantha coccineaPyracantha coccineaPyracantha coccineaphotos
Gözlem bildir
Ateş Dikeni
Rosaceae / Pyracantha / Pyracantha coccinea
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Ateşdikeni (Pyracantha coccinea) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 30-1800 m yüksekliklerde; kireçtaşı yamaçlar, kumullar, açık ağaçlık ve çalılıklarda doğal gelişim gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Ateşdikeni olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde köpek elması olarak bilinir. Bilimsel olarak Pyracantha coccinea M.Roem. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. M.Roem. kısaltması bilim insanı Max Joseph Roemer (1791-1849) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3 m kadar boylanabilen, herdem yeşil, geniş yapraklı, çalı veya ağaççık formlu odunsu bir türdür. Genç sürgünler gri-ince yumuşak kısa tüylü; dikenler yapraksızdır. Yapraklar mızraksı, eliptik veya ters yumurtamsı-eliptik, 2-4 x 1-1.5 cm boyutlarda; tırtırlı-testere dişli, özellikle gençlikte altta ince yumuşak kısa tüylü veya tamamen tüysüz; sap 5-10 mm uzunluktadır. Çiçeklenme dönemi Nisan-Haziran ayları arasında; çiçek durumu yalancı şemsiye; çok çiçekli; çiçekler 8 mm kadar çapta; çiçek sapı 5 mm uzunluktadır. Meyve küremsi, 5-7 mm çapta; kırmızı veya nadiren sarı veya portakal rengindedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Pyracantha coccineaAliköy / Ayancık / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Pyracantha coccineaBoyabat / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Pyracantha coccineaAnkara
Nisan 2020 ©Serdar Ölez
Pyracantha coccineaDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Pyracantha coccineaÇankaya / Ankara
Ekim 2018 ©Serdar Ölez
Pyracantha coccineaAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Pyracantha coccineaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Pyracantha coccineaUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Pyracantha coccineaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Pyracantha coccineaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Pyracantha coccineaPülümür, Ağaşenlik köyü, 1600-1800 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Pyracantha türleri: P.angustifolia, P.coccinea




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)