floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Salicornia europaea
 
Bostanlı / İzmir - Şubat 2019 © Serdar Ölez
Salicornia europaeaSalicornia europaeaSalicornia europaea
Gözlem bildir
Geren
Amaranthaceae / Salicornia / Salicornia europaea
map
Geren (Salicornia europaea) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Salicornia europaea L. şeklinde tanımlanır.

Salicornia etimolojisi

Salicornia Latincede `tuz` anlamına gelen sal kelimesi ile `boynuz` anlamına gelen cornu kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; şekli ve tuzlu bir tadına işaret etmektedir.

europaea etimolojisi

Europaea 'Avrupalı, Avrupadan' anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


10-35 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, sık dallanmış; dallar yeşil ve etlidir. Yapraklar gelişmemiş, üçgenimsi pul şeklinde, 1.5 mm boyda, taban bir kın içerisinde, kenar zarsı ve keskin uçludur. Çiçeklenme ve meyvelenme Ocak-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu başağımsı, kısaca saplı, 1-5 cm; çiçekler yaprak ile dal arası, her braktede 3 adet, orta çiçek yanal çiçeklerden daha genişçe ve daha yukarıda; çiçek zarfı (çanak+taç) etli, armut şeklinde; ercik dışa taşmış; başçık dikdörtgenimsi; ovaryum yumurta biçimli; tepecik kabarcıklı-sivilcelidir. Meyve kabuğu zarsı; tohum silindirik-yumurta biçimli, yaklaşık 1.5 mm çapta; tohum dış kabuğu köselemsi, çengelsi-kıllı tüylüdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Salicornia europaeaBostanlı / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Salicornia türleri: S.dolichostachya, S.emericii, S.freitagii, S.patula, S.perennans
Gözlem bildirilen diğer Salicornia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)