floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Colocasia esculenta
 
Anamur / Mersin - Ağustos 2019 © Serdar Ölez
Colocasia esculentaColocasia esculentaColocasia esculentaColocasia esculentaColocasia esculenta
Gözlem bildir
Gölövez
Araceae / Colocasia / Colocasia esculenta
mapmap
Gölevez (Colocasia esculenta) Yılanyastığıgiller (Araceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 100 m yüksekliklerde; su boylarında, hendek, kanal ve diğer ıslak alanlarda gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Colocasia esculenta (L.) Schott şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Schott kısaltması bilim insanı Heinrich Wilhelm Schott (1794-1865) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Nişastalı kökleri yiyecek olarak tüketilen bir kültür bitkisidir. Yaprak sapı yeşil, sıklıkla uç kısmı eflatun, 30-80 (-180 ) cm; yaprak ayası yeşil-koyu yeşil veya dumanlı mavi-yeşil, sap bağlantısında genellikle kırmızı veya eflatun benekli, kalkansı, 17-70 x 10-40 cm; birincil yanal damarlar paralel, ikincil yanal damarlar ağsı; dikensi uçludur. Çiçeklenme geç baharda; sıpata 20-35 cm; tüp yeşil; aya portakal rengi; koçan 9-15 cm, tüpten 3 kat daha uzun; dişi çiçekler bezelye yeşili, ovaryum 1 bölmeli, tohum taslağı 36-67; üreyimsiz çiçekler beyaz-soluk sarı; erkek çiçeklerin uç kısmı soluk portakal rengi, ercik 3-6 adet ve bitişiktir. Meyveler portakal rengi; tohumlar 1-1.5 mm boydadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Colocasia esculentaAnamur / Mersin
Ağustos 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Colocasia türleri: C.esculenta




Kaynaklar
  1. Flora of North America Vol: 22
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)