floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gazania linearis
 
Sığacık / Seferihisar / İzmir - Şubat 2019 © Serdar Ölez
Gazania linearisGazania linearisGazania linearisGazania linearisGazania linearisGazania linearisphotos
Gözlem bildir
Gazanya
Asteraceae / Gazania / Gazania linearis
map
Gazanya (Gazania linearis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Gazanya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde koyun gözü olarak bilinir. Bilimsel olarak Gazania linearis Druce şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Druce kısaltması bilim insanı George Claridge Druce (1850-1932) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30 cm kadar boylanabilen, kümeler halinde gelişen, çok yıllık otsu bir türdür. Gövde çok kısa ve dallanmıştır veya yoktur. Yapraklar şeritsi veya ters mızraksı formda ve 5-30 cm x 3-35 mm boyutlardadır; dipten çıkarlar; tam kenarlı veya şeritsi-mızraksı loblu olabilir; üstte yüzey yeşil, tüysüz veya az pürüzlü, altta beyaz ve kaba tüylüdür; keskin veya dikensi uçludur; tabanı yaprak sapı gibidir ve kınlıdır. Çiçeklenme özellikle bahar ve yaz aylarında olmak üzere yıl boyu sürer; kapitulum 3–7 cm çaptadır; filariler 1.2-2 cm uzunluktadır ve yarı boylarına kadar bitişiktirler, kenarları az derecede testere dişlidir; dilsi çiçekçikler 3-4 cm uzunlukta, üst yüzü parlak sarı renkte, dip kısmı siyah renkte, alt kısmı ise yeşilimsi veya kırmızımsı şeritlidir; tüpsü çiçekler sarı renktedir. Kapçık meyve ~ 4 mm uzunlukta, ipeksi-ülgerlidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Gazania linearisMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Gazania linearisSığacık / Seferihisar / İzmir
Şubat 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Gazania türleri:




Kaynaklar
  1. Jeanes, J.A. (1999). Asteraceae. In: Walsh, N.G.; Entwisle, T.J. (eds), Flora of Victoria Vol. 4, Cornaceae to Asteraceae. Inkata Press, Melbourne.
  2. Yüksel, E. (2009, March 13). Gazanya Çiçeği (Koyun Gözü). Adan Zye bitki ve çiçek dünyası. https://azbitki.com/gazanya
  3. Gazania linearis (Thunb.) Druce. (26 Ocak 2021). Plants of the World Online. https://www.plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:208700-1
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)