floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Calendula arvensis
 
Yenişehir / Uşak merkez / Uşak - Nisan 2021 © Serdar Ölez
Calendula arvensisCalendula arvensisCalendula arvensisCalendula arvensisCalendula arvensisCalendula arvensisphotos
Gözlem bildir
Portakal Nergisi
Asteraceae / Calendula / Calendula arvensis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Portakalnergisi (Calendula arvensis) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2000 m yükseklikler arasında, ancak sıklıkla denize yakın yüksekliklerde; tarım tarlaları, yol kenarları ve döküntü topraklarda, nadiren taşlık yamaçlar gözlenebilirler.


Bilimsel olarak Calendula arvensis (Vaill.) L. şeklinde tanımlanır.

Calendula etimolojisi

Calendula cins adı Latincede `takvim´ anlamına gelen calend(aekelimesi ile bir küçükleştirme sıfatı olan -ule/-ula sonekinin birleşiminden türetilmiştir.

arvensis etimolojisi

Arvensis Latincede tarla, tarladan gelen anlamlarına gelir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Vaill. kısaltması bilim insanı Sébastien(Sebastian) Vaillant (1669-1722) için kullanılmıştır. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Dik veya yayılıcı çok yıllık otlar. Gövde genellikle çok dallı, 15‐25 cm boyunda. Yapraklar dikdörtgen veya ters yumurtamsı. Dilsi çiçekler sarı veya turuncu, tüpsü çiçekler sarı, kahverengi veya menekşe‐mor renkli. Meyve aken.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Calendula arvensisUrla / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Calendula arvensisSandal / Kula / Manisa
Ağustos 2023 ©Serdar Ölez
Calendula arvensisKısık / Uşak
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Calendula arvensisYenişehir / Uşak merkez / Uşak
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Calendula arvensisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Calendula türleri: C.arvensis, C.suffruticosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. R. S. Göktürk, “Phaselis Antik Kenti Florası I”. Phaselis I (2015) 81-131.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)