floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Paulownia sp.
 
Oran / Ankara - Haziran 2011 © Ahmet Demirtaş
Paulownia sp.Paulownia sp.Paulownia sp.Paulownia sp.Paulownia sp.Paulownia sp.photos
Gözlem bildir
Pavlonya
Paulowniaceae / Paulownia / Paulownia sp.
map


Türkçe literatürde genellikle Pavlonya olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kral ağacı veya çin ağacı olarak bilinir.

Paulownia etimolojisi

Paulownia cins adı Anna Pavlovna (1795–1865)`ya ithafen adlandırılmıştır; Pavlovno bir Rus prensestir.

sp. etimolojisi

sp. İngilizcede 'tür, türü' anlamına gelen specie kelimesinin kısaltmasıdır.

Morfoloji


Doğal ortamında 15 m boylanabilen, yaprak döken, hızlı büyüyen, Türkiye için egzotik bir ağaçtır. Gövde kabuğu gençlikte pürüzsüz ve belirgin kovucuklu, yaşlılıkta boylamasına çatlaklı; dallar karşılıklı; taç geniş, düzensiz şemsiye formludur. Yapraklar üçgenimsi, karşılıklı veya nadiren 3 çevrel dizili; sap uzun; aya tam kenarlı veya sığ 3-5 loblu, kenar dalgalı ve sıklıkla gençlikte testere dişlidir. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında; çiçek durumu birleşik talkım; talkımlar 3-5 çiçekli, saplı veya değil; çanak çan veya külah şekilli, tüylü, 5 loblu; taç eflatun veya beyaz, huni biçimli, tüp kısmı büzük ve hafifçe kıvrımlı, üst kısmı geniş kenarlı 2 dudaklı; alt dudak uzamış ve 3 loblu; üst dudak 2 loblu; ercik 4, iki uzun iki kısa; sapçıklar gömülü; başçıklar birbirlerinden uzaklaşan; ovaryum 2 bölümlü; boyuncuk ercik kadar uzundur. Meyve kapsül, uzunlamasına yarıklı, 2 bölmeli; meyve örtüsü ince veya kalın ve odunsu; tohumlar küçük, çok sayıda ve zarsı kanatlıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Paulownia sp.Oran / Ankara
Haziran 2011 ©Ahmet Demirtaş
Paulownia sp.Karaca Arberatumu / Yalova
Eylül 2013 ©Ahmet Demirtaş
Paulownia sp.A.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Paulownia sp.Nallıhan / Ankara
Kasım 2010 ©Ahmet Demirtaş
Paulownia sp.Beypazarı / Ankara
Mayıs 2011 ©Ahmet Demirtaş




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)