floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cortaderia selloana
 
Kuğulu Park / Ankara - Ekim 2014 © Serdar Ölez
Cortaderia selloana
Gözlem bildir
Pampas Otu
Poaceae / Cortaderia / Cortaderia selloana
mapmap
Pampasotu (Cortaderia selloana) Buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Pampasotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde püskül sazı olarak bilinir. Bilimsel olarak Cortaderia selloana (Schult. & Schult.f.) Asch. & Graebn. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Schult. kısaltması bilim insanı Josef August Schultes (1773-1831) için kullanılmıştır; Schultes Avusturyalı bir bitki bilimcidir. Schult.f. kısaltması bilim insanı Julius Hermann Schultes (1804-1840) için kullanılmıştır. Asch. kısaltması bilim insanı Paul Friedrich August Ascherson (1834-1913) için kullanılmıştır. Graebn. kısaltması bilim insanı Karl Otto Robert Peter Paul Graebner (1871-1933) için kullanılmıştır.

Morfoloji


2-4 m boylanabilen, dimdik gövdeli, sıklıkla park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan bir türdür. Yaprak ayası 2 m kadar uzunlukta olabilir; yay gibi bükülmüştür; yüzeyi kaba/pürüzlü ve dumanlıdır; dilcik 3 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Ağustos-Eylül aylarında gerçekleşir; çiçek kurulu birleşik salkım formda, gösterişli, dikdörtgenimsi ve 50-80 x 12-15 cm boyutlardadır; başak gümüşümsü veya bazen pembemsi renktedir, dişiler 15-18 mm uzunlukta, 4-6 çiçekli ve başakçık bürgüsü ipeksi tüylüdür, erkekler 18-23 mm, 2-6-çiçekli ve başakçık bürgüsü tüysüz veya seyrek cılız tüylüdür; her iki cinsiyette de tane zarfı (kavuz) mızraksı ve uzun sivri uçludur; başakçık bürgüsünün ucunda uzun terminal bir kılçık bulunur, kılçık erkek çiçekçiklerde daha uzundur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cortaderia selloanaKuğulu Park / Ankara
Ekim 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cortaderia türleri: C.selloana




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)