floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Platanus x acerifolia
 
Ankara - Eylül 2013 © Ahmet Demirtaş
Platanus x acerifoliaPlatanus x acerifoliaPlatanus x acerifoliaPlatanus x acerifoliaPlatanus x acerifolia
Gözlem bildir
Londra Çınarı
Platanaceae / Platanus / Platanus x acerifolia
map
Londra Çınarı (Platanus x acerifolia) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.

Platanus etimolojisi

Platanus Eski Yunancada `düz, düzlem` anlamına gelen platos kelimesinden türetilmiştir.

Morfoloji


Doğu çınarı (Platanus orientalis) ile batı çınarının (Platanus occidentalis) doğal melezidir ve her iki türün de çeşitli özelliklerini taşır. Boyu batı çınarından daha kısa, gövdesi ise daha kalındır; 35 m boy yapabilen, geniş taçlı, yaprak döken bir ağaçtır. Gövde kabuğu gri-kahverengidir; beyaz ya da kırmızı lekeler bırakarak soyulur. Yapraklar 3-5 sığ loplu, 12-25cm genişliğinde, yeşil renkli; kenarları kaba ve sivri dişli; alt yüzün tamamı taze iken tüylü, olgunlukta ise yalnız damar boyunca tüylüdür. Çiçeklenme Nisan ayında; çiçekler gösterişsiz; erkek çiçekler sarımsı, dişi çiçekler kırmızımsı; her iki cinste 3-8 parça çanak ve taç yapraklıdır. Meyve küremsi, nus, önce yeşil, olgunlaşınca kırmızımsı kahverengi; ikili salkım halinde (batı çınarından farklı olarak); tohumlar dip tarafından uzun tüylerle sarılıdır; meyve aylarca dallarda kalırlar.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Platanus x acerifoliaAnkara
Eylül 2013 ©Ahmet Demirtaş
Platanus x acerifoliaDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Platanus x acerifoliaAnkara
Mayıs 2015 ©Fuat Turan
Platanus x acerifoliaKumrular Sokak / Ankara
Temmuz 2012 ©Ahmet Demirtaş
Platanus x acerifoliaKumrular Sokak / Ankara
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Platanus türleri: P.orientalis
Gözlem bildirilen diğer Platanus türleri: P.occidentalis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)