floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helichrysum armenium
 
Şavşat / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Helichrysum armeniumHelichrysum armeniumHelichrysum armeniumHelichrysum armeniumHelichrysum armeniumHelichrysum armeniumphotos
Gözlem bildir
Altınotu
Asteraceae / Helichrysum / Helichrysum armenium
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Altınotu (Helichrysum armenium) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 900-2500 m yükseklikler arasında; taşlık kireçtaşı yamaçlarda, orman içi açıklıklarda ve bozkırlarda doğal olarak yetişir.

Türkçe literatürde genellikle Altınotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ölmez çiçek olarak bilinir. Bilimsel olarak Helichrysum armenium DC. şeklinde tanımlanır.

Helichrysum etimolojisi

Helichrysos cins adı Eski Yunancada  `sarmal´ anlamına gelen helik- öneki ile `altın´ anlamına gelen chrysos kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


18-50 cm boylanabilen, alt kısmı odunsu üst kısmı otsu, çok yıllık bir yarı çalı türüdür. Gövde dik, odunsu tabandan çok sayıda yükselen, tüysüz veya ince yünsü-salgılı tüylüdür. Yapraklar yeşil-gri, yüzey sıklıkla kenar ve orta damarda yoğunlaşan tüy katmanıyla kaplı; yeni sürgünlerin tabanında ters mızraksı, üsttekiler şeritsi formdadır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçek kurulu yalancı şemsiye, her birinde 3 veya daha çok sayıda tepecik çiçek; tepecik çiçekler küremsi, kıvrımlı veya silindirik, 5-6 mm; filariler sivrimsi, az veya çok düzenli katmerli, yaygın veya basık, sarı veya soluk saman renkli; tüm çiçekler erdişidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Helichrysum armeniumPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Helichrysum armeniumAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Helichrysum armeniumŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan H. armenium taksonları: Helichrysum armenium subsp. araxinum, Helichrysum armenium subsp. armenium
Türkiye´de doğal yayılan Helichrysum türleri: H.arenarium, H.armenium, H.artvinense, H.chasmolycicum, H.chionophilum, H.compactum, H.goulandriorum, H.graveolens, H.heywoodianum, H.italicum, H.kitianum, H.luteoalbum, H.noeanum, H.orientale, H.pallasii, H.pamphylicum, H.peshmenianum, H.plicatum, H.sanguineum, H.sivasicum, H.stoechas, H.unicapitatum, H.yuksekovaense, H.yurterianum




Kaynaklar
  1. Davis, 1975, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:5 Page:93
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)