floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Berberis aquifolium
 
Portakal Çiçeği Parkı / Ankara - Nisan 2016 © Serdar Ölez
Berberis aquifoliumBerberis aquifolium
Gözlem bildir
Sarı Boya Çalısı
Berberidaceae / Berberis / Berberis aquifolium
map
Sarı Boya Çalısı (Berberis aquifolium) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Kök rekabetine direnebildiği için yaşlı ağaçların altında da yaşayabilir. Nemli topraklarda, -5°C’ye kadar ortamlarda yetişir. Güneşli yarı gölge yerleri severler.


Bilimsel olarak Berberis aquifolium Pursh şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Pursh kısaltması bilim insanı Frederick Traugott Pursh (1774-1820) için kullanılmıştır.

Morfoloji


0.3-3 (4,5) m boylarında, herdem yeşil bir çalıdır. Bahçelerde nadiren 1 m’yi aşar. Gövde genellikle dallanmaz, nadiren kısa yan sürgünler verir. Yapraklar 5-9 yaprakçıktan oluşur, yaprak sapı 1-6 cm’dir. Yaprakçıklar ince ve esnek veya oldukça sert, her iki yüzü de parlak ve yeşildir. Yaprakçıklar tazeyken ve kış aylarında çoğu kez yeşil değil, kırmızımsı renktedir. Sarı çiçekler mart-haziran aylarında açar. 30-60 çiçek bir arada 3-9 (-11) cm boyunda, dik duran yoğun çiçekli salkımlar oluşturur. Olgun üzümsü meyve mavimsi renkli ve üzeri dumanlıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Berberis aquifoliumPortakal Çiçeği Parkı / Ankara
Nisan 2016 ©Serdar Ölez
Berberis aquifoliumAnkara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Berberis türleri: B.crataegina, B.cretica, B.integerrima, B.vulgaris
Gözlem bildirilen diğer Berberis türleri: B.repens, B.veitchii




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Whittemore, A.T. 1997. Berberis, pp. 276–286. In: Flora of North America Editorial Committee, eds. 1993+. Flora of North America North of Mexico. Vol. 3
  3. Kayacık, H., 1981. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistematiği, Cilt 2, Angiospermae (Kapalı Tohumlar), Bozak Matbaası, İstanbul.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)