floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Securigera orientalis
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Securigera orientalisSecurigera orientalisSecurigera orientalisSecurigera orientalisSecurigera orientalisSecurigera orientalisphotos
Gözlem bildir
Ala Körigen
Fabaceae / Securigera / Securigera orientalis
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Alakörigen (Securigera orientalis) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 2000 m`nin üzerindeki yüksekliklerde; alpin meralarda, taşlık toprak ve döküntü alanlarda görülürler. 


Bilimsel olarak Securigera orientalis (Mill.) Lassen şeklinde tanımlanır.

orientalis etimolojisi

Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır. Lassen kısaltması bilim insanı Per Lassen (1942-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Yastık formunda gelişen çok yıllık otsu bir türdür; taban odunsudur. Gövdeler 6-40 cm boylanabilir. Yapraklar dumanlı, 3-5 çift ± kamamsı yaprakçıklı tüysü formdadır. Çiçek kurulu 3-9 çiçekli şemsiye formundadır; brakteler ~ 0.5 mm ve halka şeklinde birlşiklerdir. Çiçekler 12-18 mm boyda, sarı renkte, taç kabzası ~ çanak yapraklar kadar uzundur. Boğumlu baklamsı meyve 2.0-4.5 cm x ~2 mm boyutlardadır ve 2-9 birleşim yeri ile yay gibi bükülmüştür.

Türkiye´de iki varyetesi belirlenmiştir:

1. Stipül 4-5 mm, kamamsı ters yumurtamsı arası ...var. orientalis

1. Stipül 7-12 mm, yuvarlağımsı ...var. balansae



listMaplistPiclist

Gözlemler


Securigera orientalisDerindere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Securigera orientalisMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan S. orientalis taksonları: Securigera orientalis subsp. balansae, Securigera orientalis subsp. orientalis
Türkiye´de doğal yayılan Securigera türleri: S.carinata, S.cretica, S.grandiflora, S.libanotica, S.orientalis, S.parviflora, S.securidaca, S.varia




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)