floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cytisus pygmaeus
 
Kastamonu - Haziran 2018 © Serdar Ölez
Cytisus pygmaeusCytisus pygmaeusCytisus pygmaeus
Gözlem bildir
Cüce keçitırfılı
Fabaceae / Cytisus / Cytisus pygmaeus
mapmapmapmapmapmapmap
Cücekeçitırfılı (Cytisus pygmaeus) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2100 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar ve moloz yığınlarında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Cytisus pygmaeus Willd. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5-15 cm boylanabilen, 1 m2 kadar yayılabilen, yaprak döken bodur bir çalı türüdür, Dallar dik veya kavisli; basık-ipeksi tüylüdür. Yapraklar üçlü birleşik yapıda; yaprakçıklar 5-12 x 2.5-4 mm, ters mızraksı, ters yumurtamsı veya eliptik, özellikle altta olmak üzere her iki yüzü basık ipeksi tüylüdür. Çiçeklenme Mayıs-Haziran ayları arasında; çiçek kurulu terminal, 1-4 çiçekli; çanak yoğun basık tüylü; taç yapraklar sarı; bayrakçık 7-20 mm ve çok seyrek tüylüdür. Meyve baklamsı, ~ 20 mm, basık ipeksi tüylü veya kılsı çıkıntılı; 4-8 tohumludur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cytisus pygmaeusKastamonu
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Cytisus pygmaeusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cytisus türleri: C.acutangulus, C.albus, C.anatolicus, C.austriacus, C.cassius, C.drepanolobus, C.eriocarpus, C.gueneri, C.hirsutus, C.jankae, C.orientalis, C.procumbens, C.pygmaeus, C.scoparius, C.villosus, C.wulfii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)