Warning: strpos(): Empty needle in /home/floranat/domains/floranatolica.com/private_html/eukaria/support/eukaria_Functions_GetQueries.php on line 120 Warning: strpos(): Empty needle in /home/floranat/domains/floranatolica.com/private_html/eukaria/support/eukaria_Functions_GetQueries.php on line 120
floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ceiba speciosa
 
Göcek / Muğla - Kasım 2018 © Serdar Ölez
Ceiba speciosaCeiba speciosaCeiba speciosaCeiba speciosaCeiba speciosaCeiba speciosaphotos
Gözlem bildir
Floş Ağacı
Malvaceae / Ceiba / Ceiba speciosa
map
Floş Ağacı (Ceiba speciosa) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Floş Ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde maymun çıkmaz ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Ceiba speciosa (A.St.-Hil., A.Juss. şeklinde tanımlanır.

Ceiba etimolojisi

Ceiba: {İspanyolca} dev ağaç.

speciosa etimolojisi

Speciosa Latincede `gösterişli, hoş görünen` anlamına gelen speciosus kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. A.St.-Hil. kısaltması bilim insanı Auguste François César Prouvençal de Saint-Hilaire (1779-1853) için kullanılmıştır. A.Juss. kısaltması bilim insanı Adrien Henri Laurent de Jussieu (1797-1853) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Doğal ortamında 18 m kadar boylanabilen, genellikle yuvarlak-şemsiyemsi taç geliştiren gösterişli bir ağaçtır. Gövde ve dallar büyük ve sert dikenlerle kaplı; kabuk gençlikte yeşil, olgunlukta açık gri renktedir. Yapraklar elsi birleşik, 5-7 yaprakçıklı; yaprakçıklar mızraksı, 12.5 × 3.5 cm`ye kadar boyutlarda, taban sivri, uç ince, açık yeşil renkte, kenarlar testere dişlidir; yapraklar genellikle çiçeklenme dönemi öncesinde dökülürler. Çiçeklenme Ağustos-Ekim ayları arasında; çiçekler huni şeklinde, 10-15 cm çapta, gösterişli; taç yapraklar dikdörtgenimsi, 5 parçalı, her parça yaklaşık 10 cm uzunlukta, pembe, sıklıkla eflatun veya kahverengi benekli, boğaza yakın kısımlar sarımsı - beyaz renktedir. Meyve yumurta şeklinde veya dikdörtgenimsi; kendi kendine açılan tohum zarfı yaklaşık 20 cm uzunlukta; iç kısmı pamuksu beyaz bir dokuyla kaplı; tohumlar çok sayıda ve siyah renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Ceiba speciosaSide / Manavgat / Antalya
Kasım2020 ©Naci Genç
Ceiba speciosaGöcek / Muğla
Kasım 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Ceiba türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)