floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Dactyloctenium aegyptium
 
Aydıncık / Mersin - Ağustos 2019 © Serdar Ölez
Dactyloctenium aegyptiumDactyloctenium aegyptiumDactyloctenium aegyptiumDactyloctenium aegyptiumDactyloctenium aegyptiumDactyloctenium aegyptiumphotos
Gözlem bildir
Yıldızçimi
Poaceae / Dactyloctenium / Dactyloctenium aegyptium
mapmap
Yıldızçimi (Dactyloctenium aegyptium) Buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Tarla kenarları ve sulama kanallarının kenarlarındaki toprak yığınlarında doğal gelişim gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Yıldızçimi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde mısır çimi olarak bilinir. Bilimsel olarak Dactyloctenium aegyptium (L.) Wild. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


10-40 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dirsekli, yukarı doğru yükselen, pürüzsüz ve tüysüzdür ve boğumlarından tekrar köklenerek yayılır. Yapraklar şeritsi-mızraksı, 9-12 x 0.5-0.8 cm, her iki yüzü seyrek cılız tüylü, kenarlar az pürüzlü, tabana yakın kenarlar uzun kirpikli ve sivri uçludur. Çiçeklenme sıklıkla Eylül ayında; çiçek kurulu başak 4-6 adet, 2-3 cm uzunlukta, yeşil, soluk veya grimsi eflatun geçişli; çiçek kümesi sapı 1.5 mm, tüylü; ana eksen kesiti üçgen biçimli, tüysüz, sivri uçlu; başak 4-5 mm, genellikle 3 çiçekli; alt kavuz az pürüzlü; üst kavuz yumurtamsı, 2-2.5 mm (2 mm kılçık hariç); en alt dış başakçık bürgüsü 2.5 mm ve 1 mm kılçıklı; iç başakçık bürgüsü kenarları kirpikli; başçık ~ 0.7 mm ve sarıdır. Dane açılı-küremsi, 1 mm, kırmızımsı-kahverengi renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Dactyloctenium aegyptiumAydıncık / Mersin
Ağustos 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Dactyloctenium türleri: D.aegyptium




Kaynaklar
  1. Davis, 1985, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:9 Page:578
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)