floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Oxalis triangularis
 
İç Mekan / Ankara - Mart 2017 © Serdar Ölez
Oxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisOxalis triangularisphotos
Gözlem bildir
Süs yoncası
Oxalidaceae / Oxalis / Oxalis triangularis
map
Süs yoncası (Oxalis triangularis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Deniz seviyesi ile 100 m yükseklikler arasında; tahrip edilmiş yerler alanlar ve bahçe kenarlarında yetişirler.

Türkçe literatürde genellikle Süs yoncası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kelebek yoncası olarak bilinir. Bilimsel olarak Oxalis triangularis A.St.-Hil. şeklinde tanımlanır.

Oxalis etimolojisi

Oxalis Latincede `ekşi` anlamına gelen oxus kelimesinden türetilmiştir; cins adı 17.yy başlarında, yapraklarındaki keskin tada atfen verilmiştir.

triangularis etimolojisi

Triangularis {Latince}: üçgen, üç açıdan oluşan. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. A.St.-Hil. kısaltması bilim insanı Auguste François César Prouvençal de Saint-Hilaire (1779-1853) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çok yıllık, rizomlu, Türkiye için egzotik, süs bitkisi olarak yetiştirilen, otsu bir türdür. Yapraklar sıklıkla çiçeklenme ile birlikte ve 3 yaprakçıklı birleşik; yaprak sapı 12–20 cm; yaprakçıklar koyu eflatun, sıklıkla açık menekşe rengi lekeli, ters üçgenimsi, (20–) 30–50 (–60) mm, uç kısım ortadan kertikli, yüzeyler tüysüzdür. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında; çiçek kurulu şemsiyemsi, ( 1– ) 2–5 ( –9 ) çiçekli; çiçek kurulu sapı 15–35 cm, tüysüz; çiçekler heterositil; çanak yaprakların uç kısım portakal rengi 2 küçük yumrulu; taç yapraklar beyaz-pembemsi veya soluk eflatun ve 15–22 mm boydadır. Tohum kesesi (kapsül) yumurta biçimli - elipsoid, 12–18 mm ve tüysüzdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Oxalis triangularisKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Oxalis triangularisGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Oxalis triangularisİç Mekan / Ankara
Mart 2017 ©Serdar Ölez
Oxalis triangularisAnıtkabir / Ankara
Mart 2020 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Oxalis türleri: O.acetosella, O.articulata, O.corniculata, O.pes-caprae
Gözlem bildirilen diğer Oxalis türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)