floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Vinca herbacea
 
İmrahor Vadisi / Ankara - Nisan 2020 © Serdar Ölez
Vinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaVinca herbaceaphotos
Gözlem bildir
Otsu Cezayir Menekşesi
Apocynaceae / Vinca / Vinca herbacea
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Bikirçiçeği (Vinca herbacea) Zakkumgiller (Apocynaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 400-2000 m yükseklikler arasında; açık güneşli yamaçlar, kumluk alanlar, çakıl-moloz yığınları, nadas tarlaları, kayalıklar, çalılıklar ve geniş orman açıklıklarında gelişir.

Türkçe literatürde genellikle Bikirçiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde bikir çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Vinca herbacea Waldst. & Kit. şeklinde tanımlanır.

Vinca etimolojisi

Vinca cins adı Latincede aynı cinse verilen isim olan pervinca`dan türetilmiştir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Waldst. kısaltması bilim insanı Franz de Paula Adam von Waldstein (1759-1823) için kullanılmıştır. Kit. kısaltması bilim insanı Pál(Paul) Kitaibel (1757-1817) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Sürünücü, çok yıllık, otsu bir türdür. Sürgünler 60 cm`ye kadar uzunluktadır ve her kış kök sapına kadar tamamen kurur. Yapraklar çok değişken formda, eliptik, mızraksı veya yumurtamsı, 0.6-5 x 0.2-3 cm boyutlarda, taban kamamsı, keskin uçlu, kenarlar tam, az pürüzlü veya kısaca kirpikli, orta damardan itibaren belli belirsiz 10-35 damarlıdır; yaprak sapı 1-4 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Mart-Mayıs ayları arasında; çanak 3-10 mm boyda, loblar kısaca kirpikli veya tüysüz; taç soluk mavi veya eflatun-mavi renkte, tüp 1-2 cm uzunlukta, loblar 1-2 cm uzunluktadır. Meyve bir karpelli, bir bölmelidir ve dikişi boyunca açılan (folikül) formda, 2.5-3.5 cm uzunlukta; tohumlar 11-14 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Vinca herbaceaDikmen / Beypazarı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaDodurga / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Kuzey Işık
Vinca herbaceaHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2020 ©Mustafa Gökmen
Vinca herbaceaYaşamkent / Çankaya / Ankara
Mayıs 2021 ©Figen Balamur Uğur
Vinca herbaceaKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Vinca herbaceaKulu / Konya
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Vinca herbaceaİmrahor Vadisi / Ankara
Nisan 2020 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaHızırşah / Datça / Muğla
Ocak2015 ©Serdar Ölez
Vinca herbaceaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Vinca herbaceaUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Vinca herbaceaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Vinca türleri: V.herbacea, V.ispartensis, V.major, V.minor, V.soneri




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)