floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lonicera tatarica
 
Eryaman / Ankara - Nisan 2020 © Çiğdem Önal Emiroğlu
Lonicera tataricaLonicera tataricaLonicera tataricaLonicera tataricaLonicera tatarica
Gözlem bildir
Tatar hanımeli
Caprifoliaceae / Lonicera / Lonicera tatarica
mapmap
Tatarhanımeli (Lonicera tatarica) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Asıl Ege alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Japonya, Kore, Kırgızıstan, Mongolia ve Rusya'da; 700-1600 m yüksekliklerde; orman kenarları ve çalılarda doğal olarak yetişir.


Bilimsel olarak Lonicera tatarica L. şeklinde tanımlanır.

Lonicera etimolojisi

Lonicera cins adı Adam Lonitzer (1528–1586)`e ithafen adlandırılmıştır. Lonitzer bir Alman botanikçidir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


3 m kadar boylanabilen, çalı/sarmaşık formunda, yaprak döken, odunsu bir türdür. Dallar önceleri yumuşak dokulu, olgunlaştıkça daha sert, kahverengi ve içi boştur; kış tomurcukları 4 çift yumurtamsı tomurcuk kabukludur. Yapraklar karşılıklı dizili, yumurtamsı veya dikdörtgenimsi, 2-5 × 1-2 cm boyutlarda, her iki yüzü tüysüz veya seyrek havlı, bazen belirgin şekilde havlı, taban yuvarlağımsı veya hafifçe kalpsi, kenarlar kirpikli, keskin veya küt uçludur; yaprak sapı 2-5 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçek kurulu yaprak koltuklarında, çift çiçekli, 1-2 cm saplı; brakte şeritsi-ters yumurtamsı-mızraksı, 2-7 mm uzunlukta; brakteol 2 çift, dairesel-yumurtamsı; çanak loblar üçgen-mızraksı, 1 mm; taç iki dudaklı, soluk pembe - şarap rengi, bazen beyaz veya sarıya çalar pembe renkli, yaklaşık 1.5 cm; tüp 5-6 mm; üst dudak 4 loblu; alt dudak geriye doğru kıvrımlı; ercik ve boyuncuk tüpten dışa taşmış durumdadır. Meyvelenme Temmuz-Eylül ayları arasında; çekirdeksiz/sulu/küçük meyve kırmızı veya sarı renkte, küremsi, 5-6 mm çapta; tohumlar 2-2.3 mm çapta ve pürüzsüz yüzeylidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Lonicera tataricaEryaman / Ankara
Nisan 2020 ©Çiğdem Önal Emiroğlu
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Lonicera türleri: L.caprifolium, L.caucasica, L.etrusca, L.hellenica, L.iberica, L.implexa, L.nummulariifolia, L.orientalis, L.periclymenum, L.tatarica, L.xylosteum
Gözlem bildirilen diğer Lonicera türleri: L.fragrantissima, L.nitida




Kaynaklar
  1. Lonicera tatarica in flora of China @ efloras.org. (n.d.). eFloras.org Home. https://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200022384
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)