floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Globularia orientalis
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Globularia orientalisGlobularia orientalisGlobularia orientalisGlobularia orientalisGlobularia orientalis
Gözlem bildir
Küre çiçeği
Plantaginaceae / Globularia / Globularia orientalis
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Küreçiçeği (Globularia orientalis) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-1200 m yükseklikler arasında; marnlı ve kireçli yamaçlarlarda; meşe çalılıkları, kireçtaşı tepelikler ve bozkırlarda yayılış gösterirler.


Bilimsel olarak Globularia orientalis L. şeklinde tanımlanır.

Globularia etimolojisi

Globularia cins adı Latincede `küçük küre` anlamına gelen globulus kelimesi ile  İtalyancada `hava` anlamına gelen aria kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; havada asılı duran küçük küre anlamıyla cinsin çiçeklerine işaret etmektedir.

orientalis etimolojisi

Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


18-28 cm arasında boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Gövdenin alt kısımları odunsu, üstler otsu dokuda ve sık dallıdır; toprak yüzeyinde yayılarak yastık oluşturur; çok sayıda yaprak ve çiçekli dallar oluşturur. Dip yapraklar eliptik-ispatula biçimli, sivri uçlu, kenarlar dalgalı; gövde kısmındaki yapraklar sayıca az, şeritsi formda ve birbirinden ayrıktır. Çiçeklenme Şubat-Temmuz ayları arasında; gövde başına kapitulum sayısı 6-12 arasında, herbiri 5-8 mm çapta; çanak çeyrek yüksekliğinden bölünmüş; taç yapraklar yarı yüksekliğinden bölünmüş, üst 2 dilim ters mızraksı; alt dudak 0.7'sine kadar bölünmüş, dilimler dikdörtgenimsi-yuvarlağımsı şekildedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Globularia orientalisSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Serdar Ölez
Globularia orientalisSarıoba / Polatlı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Globularia orientalisNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Globularia orientalisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Globularia orientalisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Globularia orientalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Globularia orientalisNevşehir
Aralık 2020 ©Gençay Akgül
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Globularia türleri: G.alypum, G.anatolica, G.cordifolia, G.davisiana, G.dumulosa, G.hedgei, G.orientalis, G.sintenisii, G.trichosantha, G.vulgaris




Kaynaklar
  1. Davis, P. H. (1982). Flora of Turkey and the east Aegean islands Vol:7. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)