floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Viola occulta
 
Gökler / Kulu / Konya - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Viola occultaViola occultaViola occultaViola occultaViola occultaViola occultaphotos
Gözlem bildir
Saklı menekşe
Violaceae / Viola / Viola occulta
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Saklımenekşe (Viola occulta) Menekşegiller (Violaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 900-2190 m yükseklikler arasında; tarım topraklarında doğal olarak gelişebilirler.


Bilimsel olarak Viola occulta Lehm. şeklinde tanımlanır.

Viola etimolojisi

Viola Latincede bugün `menekşe rengi` olarak bilinen violet kelimesinden türetilmiştir.

occulta etimolojisi

Occulta Latincede saklı, saklanılmış olan şey anlamlarında kullanılır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Lehm. kısaltması bilim insanı Johann Georg Christian Lehmann (1792-1860) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3-15 cm boylanabilen, dik gövdeli, tek yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar hemen hemen dikdörtgenimsi - ispatula biçimli, belli belirsiz testere dişli, tüysüz, cılız tüylü ve az pürüzlü; stipül ise derin bölünmüştür. Çiçeklenme Nisan - Mayıs ayları arasında; çiçek sapı braktesiz veya çanak üzerinde küçük ve basık brakteollü; çanak yapraklar genişçe mızraksı, taç kadar veya daha uzunca, çanak yaprakların uzantıları alt taç mahmuzunu tamamen geçecek kadar uzun; taç beyaz - krem rengi arası renkte, bazen taç yaprakların kenarları mavimsi renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Viola occultaDodurga / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Kuzey Işık
Viola occultaÇiftehan / Ulukışla / Niğde
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Viola occultaGökler / Kulu / Konya
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Viola occultaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Viola türleri: V.alba, V.altaica, V.amani, V.arvensis, V.bocquetiana, V.canina, V.crassifolia, V.denizliensis, V.dichroa, V.dirimliensis, V.ermenekensis, V.gracilis, V.heldreichiana, V.hymettia, V.isaurica, V.jordanii, V.kitaibeliana, V.kizildaghensis, V.modesta, V.occulta, V.odontocalycina, V.odorata, V.parvula, V.pentadactyla, V.reichenbachiana, V.rupestris, V.sandrasea, V.sieheana, V.suavis, V.tricolor, V.velutina, V.yildirimlii, V.yuzufelensis




Kaynaklar
  1. Davis, P. H. (1965). Flora of Turkey and the east Aegean islands Vol:1. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)