floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Polygala pruinosa
 
Bademlik / İmrahor / Ankara - Nisan 2020 © Mustafa Gökmen
Polygala pruinosaPolygala pruinosaPolygala pruinosaPolygala pruinosaPolygala pruinosaPolygala pruinosaphotos
Gözlem bildir
Puslu süsotu
Polygalaceae / Polygala / Polygala pruinosa
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Puslusütotu (Polygala pruinosa) Sütotugiller (Polygalaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Orta Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2000m yükseklikler arasında; eğimli alanlar ve yamaçlarda doğal yayılış gösterirler.


Bilimsel olarak Polygala pruinosa Boiss. şeklinde tanımlanır.

Polygala etimolojisi

Polygala cins adı Yunancada `çok` anlamına gelen poly- öneki ile `süt` anlamına gelen gala kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; bu cins bitkilerinin ineklerde süt verimini tetiklediğine inanılmasından dolayı bu şekilde adlandırıldıkları düşünülmektedir.

pruinosa etimolojisi

Pruinosa Latincede `don ile kaplı` anlamına gelen pruinatus kelimesinden türetilmiştir; bir yüzey üzerindeki puslu/unsu görüntüye işaret ediyor olabilir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yukarı doğru yükselir ve yüzeyler havlıdır. Alt yapraklar yumurtamsı veya ters yumurtamsı, üst yapraklar eliptik veya şeritsi formdadır. Çiçeklenme Nisan-Temmuz ayları arasında gerçekleşir; salkım çiçek kurulları genellikle terminal, seyrek ve 6-20 çiçeklidir; brakte çiçek sapından daha kısadır; üst çanak yapraklar dışbükeydir; içte kalan çanak yapraklar mavimsi, yumurtamsı-dikdörtgenimsidir, saplı gibidir ve uca yakın kısımlar anastomozdur; taççanak yapraklara eşit veya daha kısadır; başçık kısaca saplıdır. Kapsül meyve sapsızdır, ters yüreksi uçludur ve eşit olmayan kanatlara sahiptir.

Türkiye´de iki alt türü tespit edilmiştir:

1. Kapsül kanadı 0. 5-1 mm genişliktedir; salkım 10-30 çiçeklidir. ...subsp. pruinosa

1. Kapsül kanadı 2-3 mm genişliktedir; salkım 5-10 çiçeklidir ...subsp. megaptera



listMaplistPiclist

Gözlemler


Polygala pruinosaKocatepe / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Polygala pruinosaArdıçlı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Polygala pruinosaBademlik / İmrahor / Ankara
Nisan 2020 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan P. pruinosa taksonları: Polygala pruinosa subsp. megaptera, Polygala pruinosa subsp. pruinosa
Türkiye´de doğal yayılan Polygala türleri: P.alpestris, P.anatolica, P.comosa, P.hohenackeriana, P.inexpectata, P.major, P.monspeliaca, P.myrtifolia, P.papilionacea, P.peshmenii, P.pruinosa, P.stocksiana, P.supina, P.transcaucasica, P.venulosa, P.vulgaris




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1962). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press. Vol:1 P:535
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)