floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lathyrus digitatus
 
Karaşar / Beypazarı / Ankara - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Lathyrus digitatusLathyrus digitatusLathyrus digitatusLathyrus digitatusLathyrus digitatusLathyrus digitatusphotos
Gözlem bildir
Tavşankanı
Fabaceae / Lathyrus / Lathyrus digitatus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tavşankanı (Lathyrus digitatus) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 200-1550 m yükseklikler arasında; çam ormanları, meşe korulukları, makilikler, taşlık yamaçlar ve moloz yığınlarında gelişim gösterir.


Bilimsel olarak Lathyrus digitatus (M.Bieb.) Fiori şeklinde tanımlanır.

Lathyrus etimolojisi

Lathyrus Yunancada `çok´ anlamına gelen la öneki ile `şehvetli, tutkulu´ anlamına gelen thyros kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır. Fiori kısaltması bilim insanı Adriano Fiori (1865-1950) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15-40 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde narin, tüysüz veya seyrek havlıdır ve eğik olarak yükselir. Yapraklar neredeyse sapsız ve elsi birleşiktir; yaprakçıklar 1-2 çift, 20-70 x 1-3 mm boyutlarda, şeritsi formda, ve kılçıklı uçlu ve 3-5 paralel-damarlıdır; stipül mızraksıdır ve 0.5-1 mm uzunluğunda olabilen yaprak sapından daha uzuncadır. Çiçeklenme Nisan-Haziran ayaları arasında gerçekleşir; çiçek kümesi oldukça seyrek, 3-6 çiçeklidir, sapı yapraklar kadar uzun veya daha uzuncadır; çiçek sapı 2-6 mm uzunluktadır; çiçekler eflatun veya mavimsi renkte ve 14-20 mm uzunluktadır; çanak 6-9 mm uzunluktadır; çanak dişlerden en alttaki diş tüpten hafifçe daha kısadır; boyuncuk şeritsi-ispatulamsı biçimli ve 3-4.5 x ~ 0.75 mm boyutlardadır. Baklamsı meyve şeritsi-ters mızraksı ve 35-55 x 4.5-6 mm boyutlardadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Lathyrus digitatusSolaklar / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Lathyrus digitatusOvacık / Kütahya
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Lathyrus digitatusKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Lathyrus digitatusDodurga / Çankaya / Ankara
Mayıs 2022 ©Kuzey Işık
Lathyrus digitatusDodurga / Çankaya / Ankara
Nisan 2022 ©Kuzey Işık
Lathyrus digitatusKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Lathyrus digitatusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Lathyrus türleri: L.annuus, L.aphaca, L.armenus, L.atropatanus, L.aureus, L.belinensis, L.bitlisicus, L.blepharicarpus, L.boissieri, L.brachypterus, L.cassius, L.chloranthus, L.chrysanthus, L.cicera, L.cilicicus, L.clymenum, L.cyaneus, L.czeczottianus, L.digitatus, L.elongatus, L.gloeosperma, L.gorgoni, L.grandiflorus, L.haussknechtii, L.hierosolymitanus, L.hirsutus, L.inconspicuus, L.incurvus, L.karsianus, L.laxiflorus, L.layardii, L.libani, L.lycicus, L.marmoratus, L.niger, L.nissolia, L.nivalis, L.ochrus, L.pallescens, L.palustris, L.phaselitanus, L.pratensis, L.pseudocicera, L.roseus, L.rotundifolius, L.satdaghensis, L.sativus, L.saxatilis, L.setifolius, L.spathulatus, L.sphaericus, L.stenolobus, L.stenophyllus, L.sylvestris, L.tauricola, L.trachycarpus, L.tuberosus, L.tukhtensis, L.undulatus, L.variabilis, L.venetus, L.vernus, L.vinealis, L.woronowii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  2. Lathyrus digitatus (Bieb.) Fiori. (2017, May 27). Lathyrus sp. https://lathyrussp.wordpress.com/2012/04/05/lathyrus-digitatus-bieb-fiori-in-fiori-paol/
  3. Çıldır, H. (2011). Morphology, Anatomy And Systematics Of The Genus Lathyrus L. (Leguminosae) In Central Anatolia, Turkey.
  4. Lathyrus digitatus - The Bulgarian flora online. (n.d.). Българската флора онлайн. https://bgflora.net/families/fabaceae/lathyrus/lathyrus_digitatus/lathyrus_digit
  5. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  6. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  7. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  8. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)