floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Anemone coronaria
 
Altınkum / Çeşme / İzmir - Şubat 2021 © Mustafa Gökmen
Anemone coronariaAnemone coronariaAnemone coronariaAnemone coronariaAnemone coronariaAnemone coronariaphotos
Gözlem bildir
Manisalalesi
Ranunculaceae / Anemone / Anemone coronaria
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Manisalâlesi (Anemone coronaria) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Orta Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 900 m yükseklikler arasında çalılıklar, çayırlıklar ve yamaçlarda yayılış gösterirler.


Türkçe literatürde genellikle Manisalâlesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde taçlı dağ lalesi olarak bilinir. Bilimsel olarak Anemone coronaria L. şeklinde tanımlanır.

Anemone etimolojisi

Anemone Yunanca ve Latincede 'rüzgar' anlamına gelen ἄνεμος (ánemos) kelimesi ve '... kızı' anlamına gelen -ώνη (-ṓnē) sonekinin birleşiminden türetilmiştir; 'rüzgarın kızı' anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


8-30 cm boylanabilen, çok yıllık, yumrulu otsu bir türdür. Dip yapraklar üçerli birleşik yapıdadır, saplı dilimler çok sayıda dikdörtgenimsi parçaya bölünmüştür; kenarlar dişlidir. Çiçekli gövde üzerindeki yapraklar sapsızdır. Çiçeklenme Şubat-Nisan ayları arasında gerçekleşir; çanak yapraklar başkalaşarak taç yaprak görünümü almışlardır; çanak ve taç yapraklar toplam 5-8 adettir ve ters yumurtamsı formdadır, varyetelerine göre açık parlak kırmızı, pembe, menekşe rengi-mavi veya beyaz olabilirler. Meyveler sert kabuklu ve yoğun ülgerlidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Anemone coronariaAdnan Menderes / Karesi / Balıkesir
Mart 2024 ©Murat K (3)
Anemone coronariaBucak / Burdur
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Anemone coronariaKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Anemone coronariaYesemek / İslahiye / Gaziantep
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Anemone coronariaZeytineli / Urla / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Anemone coronariaÇiftlikköy / Çeşme / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Anemone coronariaAltınkum / Çeşme / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Anemone türleri: A.blanda, A.caucasica, A.coronaria, A.hortensis, A.narcissiflora, A.nemorosa, A.ranunculoides




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2020)
  2. Taçlı dag lalesi. (23 Şubat 2009). Vikipedi: Özgür Ansiklopedi. Retrieved February 18, 2021, from https://tr.wikipedia.org/wiki/Ta%C3%A7l%C4%B1_da%C4%9F_lalesi
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)